Likdoorns, ook wel eksterogen genoemd, zijn naar binnen gegroeide eeltplekken in plaats van eeltplekken die zich boven op de huid vormen. Voor mensen met een hoge belasting op de voeten zijn likdoorns een veel voorkomend probleem. Lees meer.
- #1 Inlegzool bij voorvoetklachten
- Optimale drukverdeling
- Extra stabiliteit en ondersteuning
- Ideaal bij gevoelige voeten
- Extra zacht
- Optimale drukverdeling
Likdoorn
Likdoorns, ook wel eksterogen genoemd, zijn naar binnen gegroeide eeltplekken in plaats van eeltplekken die zich boven op de huid vormen. Officieel wordt deze aandoening aan de voeten clavus genoemd maar tegenwoordig wordt deze benaming bijna niet meer gebruikt en komen voornamelijk de termen likdoorn en eksteroog voorbij. Voor mensen met een hoge belasting op de voeten zijn likdoorns een veel voorkomend probleem. De klachten die horen bij de aandoening likdoorns worden veroorzaakt door het naar binnen groeiende eelt dat in het omliggende weefsel prikt.
Er zijn een twee verschillende soorten likdoorns, de klassieke likdoorn en de weke likdoorn. De klassieke likdoorn ontstaat aan de onderkant van de voet, meestal op de bal van de voet of onder de tenen. Ook aan de bovenkant van de voet en bovenop de tenen willen likdoorns nog wel eens voorkomen. De weke likdoorns bevinden zich altijd tussen de tenen en brengen over het algemeen meer pijnklachten met zich mee omdat de tenen gedurende de hele dag onder druk en belasting staan.
Oorzaken van likdoorns
Likdoors ontstaan meestal op plekken waar veel wrijving en druk plaats vindt terwijl dit normaal gesproken niet zo hoort te zijn. Vaak komt dit door knellend of slecht schoeisel. Het dragen van slecht schoeisel is dan ook de grootste oorzaak voor het oplopen van de klachten aan de voeten. Te groot of wijd schoeisel zorgt voor veel wrijving langs de zijkanten van de schoenen terwijl te nauwe of te kleine schoenen zorgen voor een te hoge druk op de voeten, voornamelijk de tenen.
Een ander veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van likdoorns is een te hoge belasting van de voeten. De meest voorkomende redenen zijn een abnormaal looppatroon, een te lange belasting van de voeten en het vaak herhaling van een bepaalde activiteit waarbij er een grote druk op de voeten staat zoals sporten.
Ook leeftijd en ouderdom zijn een van de meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van likdoorns. De reden hiervoor is dat bij oudere mensen de huis dunner en gevoeliger is rondom de voetzolen. Hierdoor worden likdoorns sneller opgelopen.
Het is ook mogelijk dat likdoorns worden veroorzaakt door andere blessures of problemen aan de voeten. Hallux Valgus en hamertenen zijn twee voetproblemen waarbij likdoorns vaak voor komen als gevolg van een foute voetstand van de tenen. Deze foute stand van de tenen zorgt voor veel extra wrijving in de schoenen wat de hoofdoorzaak is voor het ontstaan van likdoorns.
Symptomen bij Likdoorns
De symptomen horend bij likdoorns zijn erg makkelijk te verwarren met de klachten die horen bij normale eeltplekken of blaren. Het is belangrijk om het onderscheid goed te kunnen maken omdat likdoorns meestal meer verzorging nodig hebben en de pijnklachten erger kunnen worden bij likdoorns. De meest voorkomende symptomen bij het voetprobleem zijn:
- Een rondvormige eeltplek die niet groter is dan een paar millimeter
- Een wit/grijs of bruin/geel gekleurd plekje afhankelijk van het huidtype
- Naar binnen gegroeide eeltplek met een harde kern
- Komt voor op plekken met veel belasting en wrijving
- Stekende pijn tijdens lopen of staan
- Likdoorns komen voornamelijk voor aan de onderkant van de voeten en op of tussen de tenen
Behandeling van likdoorns
Een likdoorn of eksteroog kan op verschillende manieren behandeld worden. Om het probleem bij de hoofdoorzaak aan te pakken moeten er vaak aanpassingen in het schoeisel gemaakt worden. Hierdoor wordt de druk op de huid van de voeten verminderd en zullen likdoorns minder snel ontstaan. Ook kan het gebruik van likdoornpleisters (te koop in veel verschillende winkels) helpen om de klachten van het probleem te verminderen en de likdoorns te verwijderen.
Bij mensen die vaker last hebben van likdoorns is het belangrijk om het probleem bij de oorzaak aan te pakken en daarmee de klachten te voorkomen. Hierbij is het belangrijk om schoeisel te dragen waarbij de voeten zo min mogelijk wrijving hebben. Het gebruik van een goede inlegzool kan de ideale oplossing zijn om wrijving te voorkomen en daarmee de hoofdoorzaak van het probleem aan te pakken.