- Maximale voetboogondersteuning
- Extra voorvoet schokdemping
- Effectief voetstand verbeteren
- Effectief bij voorvoetklachten
- Leren toplaag
- Schokdempend
- Effectief bij voorvoetklachten
- Schokdempend
- Ideaal bij hoge hakken
Hamertenen
Bij een hamerteen zijn de gewrichten in de teen naar beneden gebogen. Door deze kromming van de gewrichten tikt de voorkant van de teen tijdens het lopen steeds op de grond. Dit wordt ook wel het hameren genoemd. Een hamerteen ontstaat aan de drie middelste tenen en is heel zeldzaam aan de grote of kleine teen. De klachten die ontstaan bij hamertenen zijn vaak pijnlijk en kunnen leiden tot evenwichtsproblemen.
Er zijn twee types hamertenen, de stijve en de flexibele hamerteen. Bij een stijve hamerteen is het niet mogelijk de teen de strekken en zijn pijnklachten vaak hevig. Ook kan het loopvermogen beperkt worden bij een stijve hamerteen. Een flexibele hamerteen is meestal iets minder pijnlijk waarbij het wel mogelijk is de teen volledig te strekken met behulp van de vingers.
Oorzaken hamertenen
Er zijn verschillende mogelijkheden die de oorzaak kunnen zijn van hamertenen. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken weergegeven.
- Een voetafwijking zoals hallux valgus (scheefstand van de grote teen);
- Langdurig dragen van verkeerd/te klein schoeisel;
- Een doorgezakte voorvoet;
- Verkeerde verhouding van teenlengtes;
- Ouderom.
Symptomen van hamertenen
Klachten passend bij hamertenen treden in bijna alle gevallen op aan de drie middelste tenen. Het is zeer zeldzaam dat een hamerteen voorkomt aan de binnenste of buitenste teen. Het bekendste symptoom bij een hamerteen is de buiging van het gewricht tussen de teenkootjes waardoor er een kromming in de teen ontstaat. Deze kromming kan een vervelende pijn met zich meebrengen. Er is ook een mogelijkheid tot beperking van de beweeglijkheid en stijfheid van de teen. In ernstige gevallen van hamertenen is het zelfs mogelijk dat lopen moeilijker tot niet gaat door de hevige pijn in de teen.
Behandeling hamertenen
Hamertenen kunnen worden behandeld door het gebruik van steunzolen en het dragen van goed schoeisel. De ondersteuning onder de voetboog en bal van de voeten corrigeert de voetstand en zorgt voor een natuurlijke drukverdeling op de voeten. De steunzolen zullen pijnklachten verminderen en kunnen de stand van de tenen corrigeren. Indien de klachten blijvend zijn bij het gebruik van deze hulpmiddelen dan is een operatie nodig.