- #1 Inlegzool bij voorvoetklachten
- Optimale drukverdeling
- Extra stabiliteit en ondersteuning
- Effectief bij voorvoetklachten
- Leren toplaag
- Schokdempend
- Effectief bij voorvoetklachten
- Schokdempend
- Ideaal bij hoge hakken
- Voorkom koude voeten
- Voorvoet ondersteuning
- Schokdempend
- Oplossing voorvoetklachten
- Stevige ondersteuning
- Comfortabele schokdemping
Doorgezakte voorvoet
Bij een doorgezakte voorvoet, ook wel spreidvoet genoemd, is de voetboog in de voorvoet doorgezakt. Dit betekent dat de kopjes van de middenvoetsbeentjes (ook wel breedtegewelf genoemd) naar onderen toe drukken. Als gevolg hiervan staan de tenen gespreid, daar komt de naam spreidvoet ook vandaan, en wordt de voorvoet een stuk breder. door de bredere en plattere voorvoet is het mogelijk dat schoenen gaan knellen. Normaalgesproken verdeelt het breedtegewelf de druk op de voorvoet evenwichtig waarbij de spieren in de voorvoet het gewelf in de juiste positie houden. Wanneer er te veel druk op de voorvoet staat kunnen de spieren dit niet meer aan waardoor de voorvoet doorzakt.
De term doorgezakte voorvoet wordt vaak gebruikt voor veel klachten aan de voorvoet, echter is dit niet altijd terecht. In de meeste gevallen is er namelijk geen sprake van een volledig doorgezakte voorvoet maar slechts inzakking van de middenvoetsbeentjes. Dit inzakken van het breedtegewelf in de voorvoet is een veelvoorkomend probleem en geven bijna dezelfde klachten als het volledig doorzakken van de voorvoet. Echter is de oorzaak vaak anders. Bij een volledig doorgezakte voorvoet is er vaak sprake van een aangeboren aandoening aan de voeten, terwijl een niet volledig doorgezakte voorvoet vaak ontstaat door overbelasting van de spieren en het breedtegewelf.
Oorzaken doorgezakte voorvoet
De oorzaken van een doorgezakte voorvoet kunnen erg verschillen. Het is mogelijk dat de oorzaak heeft te maken met erfelijkheid. Indien dit het geval is worden vaak ook al snel klachten ervaren en kunnen de klachten erger zijn dan bij andere mensen. Ook leeftijd kan een doorgezakte voorvoet veroorzaken. Dit komt voornamelijk door slijtage van de spieren en banden. Overbelasting door het dragen van verkeerd schoeisel is een van de grootste oorzaken voor de voetblessure. Hieronder vallen schoenen met hoge hakken, te smalle schoenen of schoenen met te weinig ondersteuning. Verder zijn een aantal bekende andere oorzaken reuma en overgewicht.
Doorgezakte voorvoeten kunnen ook ontstaan door de gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Hierbij kunnen verschillende klachten ontstaan in de voorvoeten, zoals zenuwklachten, spierklachten, pijnlijke gewrichten, overbelasting. Meestal verdwijnen de klachten na de bevalling weer vanzelf.
Klachten en symptomen
Vaak wordt er bij een doorgezakte voorvoet brandende en stekende pijn ervaren aan de onder- en bovenkant van de bal de van voet. Verder kunnen er andere aandoeningen als eeltvorming, likdoorns en blaren ontstaan door de verkeerde stand van de voeten. Dit geeft voornamelijk pijnklachten tijdens het lopen en staan. Een doorgezakte voorvoet kan ook de oorzaak zijn van een zenuwbeknelling in de voeten. Dit wordt ook wel Mortons Neuralgie genoemd.
Behandeling doorgezakte voorvoet
De behandeling van doorgezakte voorvoeten bestaat voornamelijk uit het ontlasten van de voet en het extra ondersteunen. Dit kan worden gedaan door het verbeteren van het schoeisel. Hierbij kan gedacht worden aan het minder dragen van schoenen met hoge hakken, het vervangen van te kleine of te smalle schoenen. Ook het gebruik van steunzolen kan erg helpen tegen de klachten van een doorgezakte voorvoet. Zo bieden de inlegzolen extra ondersteuning aan de voorvoet waardoor de middenvoetsbeentjes ontlast worden. Dit vermindert de pijnklachten en zorgt voor een minder hoge belasting op de voorvoeten waardoor de aandoening sneller en beter kan herstellen.