Er zijn braces voor vrijwel alle gewrichten in het menselijk lichaam, zoals enkel, elleboog, pols, rug, knie, duim, schouder, kuit, bovenbeen en achillespees. Lees meer.
- Betrouwbare ondersteuning
- Universeel inzetbaar
- Optimaal draagcomfort
- Optimale stabilisatie
- Extra comfort
- Prestatiegerichte polsbrace
- Omwikkel-design
- Zijwaartse stabiliteit
- Brede elastische banden
- Effectieve oplossing tennisarm / golfarm
- Siliconen pelotte
- Blijft perfect in positie
- Extra lange pelotte
- Verminder zwellingen & bloeduitstortingen
- Nauwkeurige ondersteuning
- Ontlasting kniepees
- Stabilisatie knieschijf
- Maximale bescherming
- Geschikt voor extreme belasting
- Figure-8 enkelbrace
- Effectieve ondersteuning
- Alle voordelen van neopreen compressie
- Eenvoudige oplossing lichte polsklachten
- Stevige compressie
- Comfortabel op de huid
- Extra stabiliteit
- Optimale thermoregulering met merinovezels
- Massage-effect
- Ideaal bij klachten spronggewricht
- Verminder bloeduitstortingen
- Comfortabel & ademend
Hoe werkt een brace?
Er zijn braces voor vrijwel alle gewrichten in het menselijk lichaam, zoals enkel, elleboog, pols, rug, knie, duim, schouder, kuit, bovenbeen en achillespees. Er zijn verschillende benaming voor een brace. Zo worden ze door een zorgprofessional vaak ortheses genoemd, en andere mensen noemen het bandages. Dit hangt vaak af van het type brace waarover gesproken wordt. Een brace dient om pijn te verlichten en het aangedane gewricht te ontlasten. Vaak wordt er bij braces gesproken over drie verschillende types, de compressiebrace, een ondersteunende brace of een brace die zorgt voor immobilisatie. Welke type brace het best bij u past hangt af van de blessures, ernst van de klachten, lichaamsbouw en de activiteiten die worden uitgevoerd. Hieronder worden de verschillende type braces besproken.
Compressiebrace
Een compressiebrace is de lichtste brace die kan worden genomen en werkt door druk uit te oefenen rondom het gewricht. Het gewricht wordt ondersteund door middel van compressie zonder dat de bewegingsvrijheid wordt beperkt. Door het gebruik van compressie worden de bewegingen en de stand van het gewricht gecorrigeerd waardoor de ervaren pijnklachten afnemen. Tevens helpt de compressie ook tegen de bestrijding van zwellingen en oedeem in het gewricht die vaak voorkomen na het ontstaan van een blessure. Vaak worden deze braces gebruikt bij lichte tot middelmatige blessures zoals verrekkingen, verstuikingen of overbelasting van een gewricht.
Ondersteunende brace
Een ondersteunende brace is eigenlijk de uitgebreide versie van een compressiebrace. Dit komt omdat er in de ondersteunende brace naast de compressie vaak baleinen of een scharnier zitten die extra ondersteuning bieden aan het aangedane gewricht. Hierdoor wordt het gewricht ontlast tijdens elke beweging waardoor pijnklachten afnemen en de blessure kan worden verholpen. Hierbij wordt in de meeste gevallen de bewegingsvrijheid niet tot weinig beperkt waardoor alle dagelijkse activiteiten alsnog uitgevoerd kunnen worden.
Immobilisatiebrace
Een immobilisatiebrace is de extreemste versie van een brace en bevat vaak een spalk of instelbare scharnieren. Dit soort type braces bieden de maximale ondersteuning en corrigeren/beperken de bewegingen van het gewricht om het genezen van zware blessures te bevorderen. Beperking van bewegingsvrijheid gaat gepaard met dit soort type braces omdat dit een noodzakelijk goed is bij het herstellen van de blessure. De (bijna) volledige immobilisatie van het gewricht is vaak erg onhandig en daarom wordt de brace alleen gebruikt als er geen andere oplossingen mogelijk zijn.
Wanneer moet ik een brace dragen?
Het is verstandig om een brace alleen te dragen wanneer er klachten ervaren worden aan het gewricht. Indien die klachten niet aanwezig zijn tijdens periodes van rust wordt het afgeraden om de brace te dragen omdat dit flinke spierafnames als gevolg met zich meebrengt. Verreweg de meeste braces worden daarom ook alleen overdag gedragen. Echter zijn er ook braces die in de nacht gedragen worden om juist dan rare bewegingen en extra klachten aan het gewricht te voorkomen, dit hangt af van de ernst van de blessure en het aangedane gewricht.
Hoelang moet ik een brace dragen?
Hoelang een brace gedragen moet worden hangt af van de blessure en klachten die worden ervaren. Dit kan per individu verschillen en daarom is de gebruiksduur van een brace ook voor iedereen anders. Een ander punt waar de periode van gebruik van een brace vanaf hangt is of er chronische of tijdelijke klachten worden ervaren. Chronische bewegingsklachten zullen nooit meer herstellen waardoor een brace altijd gebruikt kan worden. Bij tijdelijke klachten dient de brace alleen gedragen te worden gedurende het herstelproces wanneer de klachten ervaren worden.
Het kiezen van de juiste brace bij de bijpassende klachten en blessures is erg lastig. Op de categoriepagina's van de verschillende gewrichten wordt extra uitleg gegeven over de braces. Mocht u er niet uit komen kunt u altijd contact opnemen met onze product specialisten die altijd klaar staan om u te helpen tot de beste keuze te komen!